Kroppens puslespill
Forstå hvordan kroppen setter bitene sammen
I dette tema vil du kunne jobbe med kompetansemål som:
- Vise sammenhenger mellom matvaregrupper og næringsstoff som er viktige for god helse
- Bruke matmerking og kostmodeller til å sette sammen et sunt, variert og bærekraftig kosthold og reflektere rundt valgene sine
- Kjenne igjen og greie ut om grunnsmaker i matvarer og fortelle om og diskutere hvordan smak kan påvirke matpreferanser og matvalg
Visste du at du er laget av samme stoff som maten vi spiser? Alt levende består av stoff vi kaller for karbohydrater, fett og proteiner. Den maten du finner i butikken består også av disse stoffene. I maten kaller vi dem for energigivende næringsstoffer - det kroppen må ha for å gi deg energi.
Energi
Kroppen din bruker masse energi hver dag, faktisk lever kroppen din av energi. Husker du det du lærte om i Matvaregruppene? Hver matvaregruppe har mange matvarer og matvarene inneholder forskjellige næringsstoffer. Energien kroppen din bruker kommer fra disse næringsstoffene.
For at kroppens puslespill skal fungerer aller best – det er da DU føler deg aller best også – skal vi lære litt mer om energien i maten og hvordan den er satt sammen. Når du vet litt mer om hvordan maten er satt sammen og næringsstoffene er bygget opp vil det bli lettere å gjøre gode matvalg.
Energien du bruker kommer fra tre store grupper i næringsstoffene, og de lærer du om her.
Kan du allerede mye om næringsstoffene? Da kan du ta kvissen nå!
Karbohydrater
Karbohydratenes viktigste oppgave i kroppen er å gi deg energi. Du trenger energi for å kunne løpe, hoppe, sykle, lære og mye annet. Hvis du ikke spiser karbohydrater, kan du føle deg sliten fordi både musklene og hjernen trenger karbohydrater. Karbohydrater kommer fra planter, og det gjør at det er mye av det i kornvarer som brød og pasta, frukt og grønnsaker. Slike plantebaserte matvarer er bra både for kroppen vår og for miljøet. Det kan du lære mer om i Trygg mat.
I den neste oppgaven kan dere utforske karbohydrater grundigere.
Det finnes tre ulike typer karbohydrater: kostfiber (ofte bare kalt fiber), stivelse og sukker.
Kostfiber
Selv om kostfiber hører til i gruppen karbohydrater, gir ikke kostfiber oss noe energi. Det er fordi det ikke tas opp i cellene, men går gjennom tarmen og ut av kroppen igjen. Kostfiber er bra for fordøyelsen fordi det hjelper maten gjennom tarmen. I tillegg bidrar kostfiber til at vi føler oss mette, fordi det gir tarmen noe å jobbe med. Vi trenger mye kostfiber, så vi bør derfor spise grove kornprodukter som grovbrød, grove knekkebrød, fullkornspasta og grønnsaker.
Nå kan du lære om hvilke matvarer som inneholder mest og minst kostfiber. Prøv sorteringsoppgaven!
Stivelse
Stivelse finnes blant annet i kornprodukter og poteter. Stivelse gir oss energi og er nyttig å få i seg. Matvarer med stivelse inneholder også viktige vitaminer og mineraler.
Sukker
Sukker gir også energi. Sukker finnes naturlig i blant annet frukt, grønnsaker og melk. I annen mat som for eksempel godteri, kjeks og kaker, er sukker tilsatt for å gi ekstra søt smak. Matvarer med mye tilsatt sukker er greit av og til, men ikke hver dag, fordi de inneholder ofte ikke så mye annet nyttig for kroppen. Dessuten vil det også være bra for miljøet om vi spiser mindre av matvarer med mye tilsatt sukker.
Vet du hvor mye sukker det er i forskjellige drikker? Test deg selv i sorteringsoppgaven!
Ta kvissen om karbohydrater for å se hvor mye du har lært!
Fett
Fett har flere oppgaver i kroppen. Det gir oss energi, i likhet med karbohydrater og proteiner. Det beskytter også kroppen din hvis du faller og slår deg, fordi det isolerer organer som nyrer, lever og tarm. Fett hjelper deg også med å holde varmen. Du finner fett i matvarer fra både planter og dyr. Det er for eksempel mye fett i fisk som laks og makrell, og i avokado, smør og olje.
Produksjon av fisk gir mer belastning på miljøet enn plantebaserte matvarer som frukt og grønnsaker. Og når man produserer kjøtt gir det mer belastning på miljøet enn produksjonen av fisk.
I den neste oppgaven kan dere bli bedre kjent med matvarer med mye fett.
Mettet og umettet fett
Det finnes to typer fett. Vi kaller de for mettet og umettet fett, og kroppen vår trenger begge to. Mettet fett finnes hovedsakelig i mat fra dyr, som kjøtt, melk og smør. Selv om vi trenger mettet fett, bør vi passe på at vi ikke spiser for mye av det.
Umettet fett finnes i både planter og dyr, som for eksempel fisk, avokado, nøtter og olje. Umettet fett er bra for kroppen vår – spesielt hjernen. Derfor bør vi spise mat med umettet fett.
Ta kvissen om fett for å se hvor mye du har lært!
Vet du hvilke matvarer som inneholder mest umettet fett? Det kan du teste deg selv på i denne sorteringsoppgaven!
Melk inneholder fett. Men det er ulikt fettinnhold i de forskjellige melketypene. Ta blindtesten sammen med klassen og se om du klarer å smake forskjell.
Proteiner
Proteiner kalles ofte kroppens byggesteiner. Du trenger proteiner for å vokse og bygge muskler. Proteiner bidrar også til å transportere oksygen og næringsstoffer rundt i kroppen.
Matvarer fra dyr er spesielt rike på proteiner, som for eksempel kjøtt, kylling, egg og melk. Det finnes også i noen matvarer som kommer fra planter, som bønner, linser og grønnsaker. I kroppen har vi mest proteiner i musklene, men det er også proteiner i huden, blodet, hjernen og håret.
I denne oppgaven skal du utforske matvarer med protein grundigere.
Ta kvissen om proteiner og se hvor mye du kan!
Vet du hvilke matvarer som inneholder mest protein? Test deg selv i denne oppgaven!
Nå kan du bli enda bedre kjent med de tre næringsstoffene! Gå sammen i grupper eller gjør oppgaven i klassen.
Vitaminer og mineraler
Nå har du lært at kroppen din trenger variert mat for å få i seg energi og byggesteiner. Men det er enda en grunn til å spise variert mat. I maten er det også noen stoffer vi kaller for vitaminer og mineraler. Disse stoffene gir deg ikke energi, men de har veldig viktige oppgaver i kroppen når det gjelder alle de ulike funksjonene kroppen din skal utføre i løpet av en dag. Det finnes mange forskjellige vitaminer og mineraler.
Du har sikkert hørt om jern? Det finnes spesielt i kjøtt, grønne bladgrønnsaker som spinat, og grove kornprodukter. Jern er et helt livsnødvendig mineral for oss fordi det hjelper cellene i kroppen med å få oksygen.
Har du hørt om A-vitamin? Det er mye A-vitamin i gulrøtter og fisk som laks og makrell. A-vitamin er bra for synet vårt, og det hjelper til med å holde oss friske ved å ha en viktig rolle i immunsystemet.
Spis variert mat
Siden karbohydrater, fett, proteiner, vitaminer og mineraler har forskjellige oppgaver i kroppen, må du passe på at du spiser litt av alle. Du bør derfor velge variert mat både til frokost, lunsj og middag hver dag.
Visste du at kroppen bruker opptil 24 timer på å fordøye maten? I naturfag kan du lære mer om organsystemet i kroppen.
Lurer du på om du spiser variert? Sjekk hvilke næringsstoffer du fikk i deg til lunsj i dag!
Ulike smaker
Smakssansen gjør at vi klarer å skille mellom smakene i maten vi spiser. Det er smaksløker i munnen som registrerer smakene, hvor de fleste sitter på tunga.
Vi har fem forskjellige grunnsmaker: salt, søtt, bittert, surt og umami. De fleste liker smaken av salt, søtt og umami første gang de prøver det, mens det kan ta tid å venne seg til å like mat som smaker bittert eller surt.
Umami er japansk og betyr «god smak».
For å kunne spise variert slik det anbefales, må vi oppdage, kjenne til og lære å like ulike smaker. Maten smaker så forskjellig nettopp fordi vi skal få brukt alle smaksløkene våre, og dette er med på å sikre oss et variert kosthold.
Noe mat har for mye saltsmak, og noe mat smaker for søtt. Dette gjør at de andre smaksløkene ikke får slippe til så vi kjenner flere smaker. Da blir vi også vant til at maten smaker veldig salt eller søtt, selv om det ikke alltid er nødvendig.
I den neste oppgaven kan dere utforske hvordan smaken endrer seg.
Selv om vi ofte synes søtt smaker veldig godt, trenger vi mindre av mat som godteri, kjeks og kaker. Det kan man kose seg med på lørdager, i bursdager eller andre spesielle anledninger. Da smaker det gjerne ekstra godt.
Andre ganger må vi spise mat vi ikke liker så godt, fordi kroppen vår trenger det. Du må faktisk smake en matvare opptil 10–20 ganger før du venner deg til smaken, så ikke gi opp selv om du ikke liker det så godt første gangen du smaker. Små barn kan like maten fra første gang de smaker, men jo eldre man blir, desto flere ganger må man smake for å venne seg til det.
Ta kvissen om smakssans for å se hvor mye du har lært.
Har du eksempler på matvarer med de forskjellige grunnsmakene? Ta oppgaven om smakssansen!
Når man har lært mye nytt kan det være nyttig å repetere for å huske alt sammen bedre. Det skal dere gjøre sammen i den neste oppgaven.
Utforske karbohydrater
I denne oppgaven skal du fordype deg i en matvare med mye karbohydrater. For å finne svar på spørsmålene kan du bruke ulike metoder. Du kan:
- Spørre læreren
- Søke etter svar på internett
- Ta kontakt med noen som vet mye om den råvaren (for eksempel Opplysningskontoret for frukt og grønt eller BAMA)
- Lete i bøker på biblioteket
- Forsøke å finne ut av det på en annen måte
Velg en av disse frukt eller grønnsakene:
- Ananas
- Banan
- Søtpotet
- Løk
- Granateple
- Mais
Svar på følgende spørsmål:
1. Hvor kommer råvaren fra?
2. Hvordan dyrkes den?
3. Hvordan brukes råvaren i matlaging?
4. Hva smaker den?
5. Kan du finne en oppskrift der råvaren spiller en stor rolle?
Utforske fett
I denne oppgaven skal du fordype deg i en matvare med mye fett. For å finne svar på spørsmålene kan du bruke ulike metoder. Du kan:
- Spørre læreren
- Søke etter svar på internett
- Ta kontakt med noen som vet mye om den råvaren (for eksempel Opplysningskontoret for egg og kjøtt, Opplysningskontoret for meieriprodukter eller produsentene)
- Lete i bøker på biblioteket
- Forsøke å finne ut av det på en annen måte
Velg en av disse matvarene:
- Geitost
- Salami
- Parmesan
- Mandel
- Makrell
- Kokosolje
Svar på følgende spørsmål:
1. Hvor kommer matvaren fra?
2. Hvordan dyrkes eller lages den?
3. Hvordan brukes matvaren i matlaging?
4. Hva smaker den?
5. Kan du finne en oppskrift der matvaren spiller en stor rolle?
Blindtest av melk
I denne oppgaven skal dere smake dere fram til riktig melketype.
I Norge har vi disse variantene av melk å velge mellom:
- Helmelk: 3,5 - 3,9 % fett
- Lettmelk: 1 - 1,2 % fett
- Lettmelk: 0,5 % fett
- Skummet melk: 0,1 % fett
Helmelk har naturlig fettinnhold, det vil si det fettinnholdet melka har når den kommer fra kua. I de andre melkevariantene er fettet først skilt ut som fløte, og deretter igjen tilsatt til melken slik at den blir enten lettmelk, ekstra lettmelk eller skummet melk.
Dette gjør dere:
Samarbeid: Dette er en oppgave du må løse sammen med andre. Skriv på pair. Du trenger ingen datamaskin!
1. Kjøp inn helmelk, lettmelk 1-1,2 % fett, lettmelk 0,5 % fett og skummet melk.
2. Ha melken i fire forskjellige mugger. De merkes med nummer så læreren vet hvilken melk som er i hvilken mugge.
3. Finn fram noe å notere på.
4. Smak på melken fra de fire muggene og gjett hva som er riktig.
5. Skriv ned hva som er forskjellig med de fire melketypene dere har smakt på.
Utforske proteiner
I denne oppgaven skal du fordype deg i en matvare med mye protein. For å finne svar på spørsmålene kan du bruke ulike metoder. Du kan:
- Spørre læreren
- Søke etter svar på internett
- Ta kontakt med noen som vet mye om den råvaren (for eksempel Opplysningskontoret for egg og kjøtt, Opplysningskontoret for meieriprodukter eller produsentene)
- Lete i bøker på biblioteket
- Forsøke å finne ut av det på en annen måte
Velg en av disse matvarene/råvarene:
- Soyabønne
- Mozzarella
- Fenalår
- Rødspette
- Cashewnøtt
- Hvitløk
Svar på følgende spørsmål:
1. Hvor kommer matvaren/råvaren fra?
2. Hvordan dyrkes eller lages den?
3. Hvordan brukes den i matlaging?
4. Hva smaker den?
5. Kan du finne en oppskrift der råvaren/matvaren spiller en stor rolle?
Lær om næringsstoffene
I denne oppgaven skal dere lære mer om de forskjellige næringsstoffene.
Vi har tre energigivende næringsstoffer; karbohydrater, fett og proteiner.
Les mer på Helsenorge.no
Dette gjør dere:Samarbeid: Dette er en oppgave du må løse sammen med andre. Her trenger du en datamaskin, nettbrett eller mobil.
1. Gå sammen i tre grupper (eller bruk de gruppene dere allerede har)
2. Velg ett næringsstoff; karbohydrat, fett eller protein
3. Finn ut hvilke oppgaver næringsstoffet har i kroppen
4. Finn to matvarer som inneholder næringsstoffet
5. Finn en matrett hvor det næringsstoffet spiller en viktig rolle
Hva inneholder matpakka?
I denne oppgaven skal du se på hvilke næringsstoffer det er i en matpakke. Klassen kan sammen bli enige om en matpakke dere kan ta utgangspunkt i.
De tre viktigste næringsstoffene vi har, er karbohydrater, fett og proteiner. De gir oss energi, bygger opp kroppen vår og beskytter organene våre. Vi kan tenke på dem som kroppens byggesteiner. Vi trenger litt av alle sammen for å få det beste resultatet.
Dette gjør du:Du kan ta utgangspunkt i matpakken som klassen har kommet frem til.
Skriv på papir. Du trenger ingen datamaskin.
1. Skriv ned innholdet i matpakken.
2. Skriv ned hvilke næringsstoffer de forskjellige matvarene inneholder.
3. Ekstraoppgave: Noen matvarer inneholder flere av de samme næringsstoffene. Kan du gi to eksempler på slike matvarer?
Diskuter hvordan smaken endres
I denne oppgaven skal dere utforske smakssansen. Dere skal lage havregrøt som alle smaker på, og utforske hvordan smaken endrer seg etter hvert som dere tilsetter sukker.
Dette gjør dere:
Ta utgangspunkt i denne oppskriften til fire personer, og tilpass til hvor mange dere er:
- 4 dl havregryn
- 4 dl melk
- 4 dl vann
- 1 ts salt
Bland havregryn, melk og vann i en kjele. Rør til det koker og la grøten småkoke i ca. 5 minutter. Smak til med salt.
Når grøten er ferdig gjør dere følgende:
- Alle smaker på havregrøten uten å tilsette noe.
- Beskriv for hverandre hvordan den smaker.
- Del resten av havregrøten i to like store porsjoner.
- Tilsett sukker til den ene grøtporsjonen, omtrent 1 teskje per porsjon.
- Alle smaker på grøten som er tilsatt sukker.
- Beskriv smaken for hverandre.
- Smak på den andre grøtporsjonen, som ikke er tilsatt sukker.
- Beskriv for hverandre hva det smaker nå.
- Sammenligne grøten uten sukker første gang dere smakte den, og etter at dere hadde smakt grøt med sukker. Opplevde dere smaken som helt lik?
Diskuter deretter i fellesskap:
- Hva tror dere skjer med smaken vår hvis vi ofte spiser mat som smaker veldig søtt?
- Kan man venne seg av med å like mat som smaker veldig søtt?
Tips: Dersom noen har laktoseintoleranse eller melkeallergi kan grøten lages med laktosefri melk eller vann.
Kjenn igjen smakene
I denne oppgaven skal du finne en matvare til hver av grunnsmakene våre.
Vi har fem forskjellige grunnsmaker: salt, søtt, bittert, surt og umami.
Dette gjør du: Skriv ned navnet på...Skriv med penn eller blyant! Her trenger du ingen datamaskin eller nettbrett.
1. En matvare som smaker salt
2. En matvare som smaker søtt
3. En matvare som smaker surt
4. En matvare som smaker bittert
5. En matvare som smaker umami
Oppsummer kroppens puslespill
I denne oppgaven skal dere lage en oppsummering av hva dere har lært om i Kroppens puslespill.
Dette gjør dere:Del inn i fire grupper, eller bruk grupper dere allerede har. Hver gruppe tar hver sin oppgave.
1. Karbohydrater: Gå til temasiden og les hva som står om karbohydrater. Ta kvissen om karbohydrater også. Deretter skriver dere en oppsummering på en halv side av hva dere har lært om karbohydrater. Tegn noen eksempler på matvarer som inneholder mye karbohydrater.
2. Proteiner: Gå til temasiden og les hva som står om proteiner. Ta kvissen om proteiner også. Deretter skriver dere en oppsummering på en halv side av hva dere har lært om proteiner. Tegn noen eksempler på matvarer som inneholder mye proteiner.
3. Fett: Gå til temasiden og les hva som står om fett. Ta kvissen om fett også. Deretter skriver dere en oppsummering på en halv side av hva dere har lært om fett. Tegn noen eksempler på matvarer som inneholder mye fett.
4. Ulike smaker: Gå til temasiden og les hva som står om ulike smaker. Ta kvissen om smakssansen også. Deretter skriver dere en oppsummering på en halv side av hva dere har lært om ulike smaker. Tegn en matvare som illustrerer hver grunnsmak (noe som smaker søtt, noe som smaker surt og så videre).