
Avistegninger: likestilling
Tekst: Laila Borge
Avistegningene blir sett av både politikere og vanlige folk, og kan påvirke utviklingen i samfunnet. Spesielt stor påvirkningskraft har kanskje de tegningene som setter en sak på spissen for å få frem poenget. Det kan de gjøre enten ved å overdrive eller forenkle saken. Slike tegninger kan hjelpe oss å se at spørsmål som kan virke vanskelige, egentlig har enkle svar.
Ett slikt spørsmål er spørsmålet om likestilling. Kvinner og menn behandles ulikt på en del områder, uten at vi har noen god forklaring på hvorfor det er slik. For eksempel i skihopp: Norske kvinnelige skihoppere har kjempet i mange år for å få samme sjanse til å konkurrere som menn. I 2014 ble skihopp i normalbakke for første gang en OL-gren for kvinner. Fortsatt får ikke kvinnene hoppe i stor bakke. Maren Lundby, som er verdens beste kvinnelige skihopper, tjener langt mindre penger enn de mannlige hopperne. May Linn Clement har tegnet Maren Lundby som en superhelt som knuste seg gjennom to baller i OL-ringene da hun tok OL-gull i skihopping i 2018.
Tegning: May Linn Clement
Se intervju med Maren Lundby i videoen under:
– Det ironiske med avistegning er at historisk sett er det på ingen måte et likestilt yrke. Det absolutte flertallet av avistegnere er menn, og som med så mange yrkesgrupper er det vanskelig å vite sikkert hvorfor det har blitt sånn.
Under kampene for stemmerett i begynnelsen av forrige århundre var det like mye avistegning mot likestilling som for - og kvinnesakskvinner har vært et yndet tema å gjøre narr av, kommenterer Bianca Boege som jobber ved Avistegnernes hus.
– Men som alle tema, er dette også et som har blitt kjempet for i avistegning, legger hun til.
![]() |
Bianca Boege jobber som kurator ved Avistegnernes hus, som er et møtested for tegnere og et galleri for ytringsbasert kunst. Avistegnernes hus viser avistegninger, tegneserier og annen illustrasjonskunst, herunder plakater, politiske kommentarer og satire, portretter og karikaturer, retts- og teatertegninger. Foto: Caroline Roka. |