
Oppstartsaktiviteter
Nytt skoleår står for tur, og de aller fleste av oss pleier å starte et nytt år med aktiviteter, leker og utfordringer. Vi har samlet våre favoritt-aktiviteter her!
Skolestart innebærer spenning, uro, forventninger, gjensynsglede og kanskje skuffelser. Selv har jeg undervist på videregående i mange år, og jeg kan med hånden på hjertet si at elevene aldri blir for gamle til å leke! Vi har samlet aktiviteter, bli kjent-leker, filmer til diskusjon og refleksjon rundt klassemiljø og tips til læringsstrategier her. Mange av disse kan passe for alle trinn, helt fra 1.trinn til videregående.
Aktiviteter
Med mange følelser i sving de første dagene er fysiske aktiviteter en fin måte å få utløp for disse. Orienteringsforbundet har mange fine aktiviteter.
Troll-leken - pass deg for trollet! Elevene får hvert sitt start-tall og skal løpe til det neste, frem og tilbake. I midten står et troll som fanger elever på vei over. Da må de tilbake og starte på det tallet de var ved sist. Førstemann til å være innom alle tallene vinner.
Skattejakten - bruk kartet til å finne den gjemte skatten. Her kan elevene tegne et kart over skolegården, eller dere kan skrive ut kart dere har over området. Elevene gjemmer hver sin skatt og tegner opp på kartet hvor den ligger for så å bytte kart med en medelev.
VM-labyrinten - finn frem i en labyrint. Elevene får utdelt et kart over en labyrint med ulike poster inni. Postene skal finnes i den nummererte rekkefølgen. Ta tiden og forsøk å slå egen tid, eller sett opp to løyper og konkurrer lag mot lag.
Fotografi og tyv. Still opp en mobiltelefon på et stødig underlag. Sett på selvutløser og løp for å gjemme deg! Poenggivning: mer enn 50% av kroppen vises = -2 poeng. Mindre enn 50% av kroppen = -1 poeng. ingenting vises = 0 poeng. Regler: ikke lov å gå ut av bilderammen eller bak kamera. Utfordring: velg kortere tid på selvutløseren.
Deltakelse og samspill i bevegelsesaktiviteter. Tre filmer av tre bevegelsesaktiviteter, Esel, Kapteinen kommer og Amøbe (kommer snart). Enkelt og underholdende!
Grubliser med fyrstikker. Fem ulike utfordringer der du skal rydde opp i regnestykkene slik at de blir riktige. Du trenger flere fyrstikker, eller noe som ligner på fyrstikker. English version here.
Kompani Lauritzen
Seersuksessen Kompani Lauritzen kjenner nok de fleste elevene til. Mange skoler gjennomførte dette på slutten av skoleåret som var, men dette er et supert utgangspunkt for aktivitetsdag med klassen der samhold, samarbeid og problemløsning kan være i fokus. Se innslag fra Kompani Lunner her.
- Kamuflasje: Bruke ressurser rundt seg til å gå i ett med naturen. Skal gjemme seg på et konkret område og bli tatt bilde av - poeng etter hvor godt/lite synlig man er på bildet.
- Bygge seg skjul: Bygge gapahuk/hytte uten spiker, lim osv. (må kunne gjenbruke materialene senere) Kriterier: Gi ly mot vann og vind
- Bygge båre: Gruppen må bygge en båre og transportere en elev oppå båren til et angitt sted.
- Førstehjelp: Elevene lager ulike scenarier for hverandre der man møter en forulykket person, og de må følge handlingsplanen for å kunne gå videre. Lær mer om førstehjelp gjennom ressursen fra Landsforeningen for hjerte- og lungesyke. Denne kan kombineres med å lage båre i etterkant.
- Hinderløype: Hele gruppa må gjennom. Et par - “tre” ben, sammenbundet ved ankel. Passere en enkel hinderløype: over/under en hindring, tråkke på stein/treklosser fra punkt A-B, Alternativt lede en blind partner gjennom en del hindre (trapp, grøft, over under og rundt ting).
- Blindtest: Smakstest, gjette hva ulike krydder, matretter er. Lukte på krydder for å sette riktig navn. Føle på noe og si hva det er.
- Huske en beskjed gjennom hele dagen: Må hentes hos en lærer og "leveres" innen et klokkeslett på slutten av dagen.
- Kaste te-pose i en bøtte (logikk): Te-posen er for lett til at man kan kaste langt nok, må bruke vann/vekt for å kunne kaste. Ting som kan brukes bør være tilgjengelig i nærheten som stein, pinner og vase med vann. Elevene må selv tenke seg frem til at de må bruke hjelpemidler, så det bør ikke være for åpenbart.
- Bygge tårn, (logikk): En gjenstand må være x avstand til bord/gulv. En kan altså henge gjenstanden fra lampe/tak/hylle, men det må de tenke seg frem til selv. Materialer kan være spaghetti og teip.
- Få lys i lampe (logikk): Enkleste løsningen er å bytte pæren til en lampe som fungerer.
- Finne koder: Komme frem til løsning/riktig rekkefølge på ting.
Kreative workshop
I mediefaget finner du 42 ulike kreative workshops. Oppgavene egner seg svært godt som bli-kjent-oppgaver for å løse opp stemningen i klassen. Velg de oppgavene som passer din gruppe og ditt trinn! Design din egen medalje, beskriv deg selv, finn opp tre nye taster på tastaturet, lag helt nye forkortelser, kreativ værmelding og mye, mye mer! Se alle oppgavene: mediefaget - kreative øvelser
Bli kjent og lære seg navn
- Navneregle fra MatteMysteriet finner du her. Én til - alle er med.
- Still seg i rekke etter navnet sitt. Alfabetisk etter fornavn og/eller etternavn. Ta tiden. Gjør det en gang til og forbedre tiden. Alternativt kan en elev plassere elevene, gjentas så mange ganger man ønsker.
- Stille seg på rekke etter antall søsken, fødselsdato o.l. Ikke lov å snakke sammen!
- Ta en ball. Hvordan kan denne ballen berøre alle hendene til elevene i klassen fortest mulig?
- Intervjue hverandre. Planlegg å ta et fotografi dagen etter som også viser hvem personen er. Presenter partneren for resten av klassen eller heng opp på veggen.
- Bli-kjent-bingo. Elevene går rundt i klassen, kanskje også innom andre parallellklasser? Last ned mal her.
Ressurser til gode samtaler og refleksjoner
Samarbeid
Å samarbeide handler om å jobbe sammen med andre for å nå et felles mål, enten vi leker, spiller eller løser oppgaver. 1-4. trinn, God start.
Du er min venn. 1-4. trinn, God start.
Fra mellomtrinn og oppover har vi fine, korte videosnutter som kan brukes i ulike sammenhenger. Disse kalles "kort fortalt".
Klassemiljø
Benytt dere gjerne av "teater-sport" ved at elevene skaper situasjoner der f.eks. sjalusi er ødeleggende. Eller der en god lytter gjør en situasjon bedre.
Læringsstrategier
Fogn oppvekstsenter har laget videoer om ulike læringsstrategier som du finner på lærersiden. Disse kan være fine å introdusere tidlig for elevene. Et forslag er å bli enige om hvilke læringsstrategier dere skal fokusere på i hvilke uker, slik at alle fag benytter seg av den samme læringsstrategien. Etter en eller to uker presenteres en ny læringsstrategi. Målet kan være at elevene etter jul kan velge egne læringsstrategier avhengig av hva de skal lære seg, og hva som passer for den enkelte.