I læreplanen er samenes kultur og tradisjon nevnt gjennomgående på alle trinn og i flere fag. Vi har valgt å samle våre ressurser, slik at du kan ha et tverrfaglig fokus på temaet i forkant av nasjonaldagen. Bruk opplegget slik det er eller plukk ut de ressursene som er mest relevant for ditt fag.
Læhkoeh biejjine – Vuorbbe biejvijn – Lihkku beivviin – Gratulerer med dagen!
1-2. trinn
Samene er Norges urfolk. Hva betyr det? Ressursen består av tre filmer; Samenes historie (tegnspråktolket), Den himmelske jakten og reinsdyr som krysser Magerøysundet. I tillegg har vi samlet fire e-bøker om gamme, samisk mattradisjon, samenes åtte årstider og eventyret om Stalo og Kauras.
3-4. trinn
Lær om samisk mattradisjon, jordbruk og husdyrhold. Joik, samisk kunst og Agnete som synger "Mu lullánlávlla" til Maria Mena. Fire filmer og tre tekster finner du her.
5-7. trinn
Vi lærer om samenes historie og rettigheter, Fabulinus forteller oss om sametøfler og vi ser en film om det samiske språket. Kosthold og håndverkstradisjoner ser vi også på.
8-10. trinn
Jobb i ekspertgrupper! Undervisningsopplegget inneholder flere læringsstier med videoer, refleksjonsoppgaver, e-bøker og quizer. Læringsstiene dekker kompetansemål innenfor naturfag, mat og helse, samfunnsfag og norsk. Temaene som er i fokus er blant annet: samisk jakt- og fangsmetoder, samisk matkultur, samisk språk og identitet.