
Tips til gjennomføring!
Om du har undervist i førstehjelp før, eller har lyst til å prøve nå, så har vi noen tips til deg her!
Førstehjelp bør være et tverrfaglig tema og passer fint under folkehelse og livsmestring, men er også relevant for "medborgerskap"-begrepet. Nederst i denne artikkelen vil du se eksempler på hvilke læreplanmål som kan være relevante å bruke i en tverrfaglig oppgave. Du finner både instruksjonsvideoer, e-bøker, quiz og oppgaver på disse sidene. Husk likevel at livreddende førstehjelp er praktisk kunnskap som må trenes på jevnlig.
For dere som har hatt litt om førstehjelp med klassen deres før kan dette være fine praktiske oppgaver å gi elevene:
- Gjennomfør BLÅ på foreldre eller søsken og legg i sideleie.
- Dramatiser en samtale med 113
- Øv på å stanse blødning, eller gå i bilen og finn ut hvor varseltrekant og refleksvest ligger.
- Tegn handlingsplanen og forklar hva punktene inneholder. Eller skriv ut og fyll inn i tom handlingsplan (1-4 handlingsplan her)
Bruk bildene som ligger på «egensikkerhet» og «varsle» som utgangspunkt for å skrive en fortelling om hva som har skjedd og hvordan personen får hjelp. De bør ta utgangspunkt i handlingsplanen når de skriver historien sin.
En andre fase kan være å filmatisere historien sin. Da kan de enten ta utgangspunkt i fortellingen de har skrevet, eller om den er vanskelig å filme, kan de skrive manus til en ny. La elevene velge om de ønsker å lage videofilm eller digital bildefortelling bestående av stillbilder.
Dette er oppgaver som kan passe for 5-7 og 8-10 trinn.
Alternativt kan de også lage en instruksjonsfilm i førstehjelp som de så viser og bruker for å lære opp andre familiemedlemmer. Bruk alltid handlingsplanen som utgangspunkt og be elevene velge ulike virkemidler for å formidle sitt budskap.
Mange av våre videoer er laget for å skape diskusjon og refleksjon. Dette kan de største elevene også klare på egenhånd. De kan skrive ned noen punkter som de senere deler med klassen og de kan diskutere på ulike digitale plattformer hvordan de f.eks vil risikovurdere situasjonsbildene som ligger under temaet risikovurdere.
Tekniske tips:
Under hver video står det en «share»-knapp. Kopier denne URL-en for å styre hvilken video elevene skal se. Da unngår du også at de fortsetter rundt på området og ser filmer du ikke har bedt dem om og du får full kontroll. Det er også en knapp som heter «filer» hvor du kan laste ned blant annet bilder i en powerpoint, der vi har det. Disse kan du legge ved til elevene med dine egne oppgaver til. Gjerne hentet fra våre forslag.
Til deg som ikke har hatt om førstehjelp tidligere:
Brukt tipsene som er nevnt over for å få fullstendig kontroll over hvilke filmer elevene ser. Se på lærerveiledningene våre under hvert tema og juster tilnærmingen der det er nødvendig. Forklar gjerne elevene at dette er nytt for både deg og dem, og at dere skal prøve ut dette sammen. Å lære seg teknikkene for BLÅ-vurdering, sideleie er ikke veldig vanskelig, men potensielt livreddende kunnskap å ha. Det er vanskelig å trene på HLR uten dukke, men elevene kan se instruksjonsvideoen. Etter hvert som dere er blitt mer kjent med temaet førstehjelp er dette noe som enkelt kan tas opp og reflekteres over jevnlig og i ulike situasjoner.
Elevene lærer veldig mye gjennom å gjøre, og å visualisere. Det er lite som er mer effektivt enn at de lager sin egen historie. På den måten trener de på å tenke gjennom ulike faresituasjoner eller ulykkessituasjoner og trekker ofte inn egne erfaringer. Når vi har vært ute på skoler ser vi at elevene synes det er veldig gøy å konstruere ulykker. De "faller av" sykler og ned trapper. Deretter starter de på handlingsplanen og gjennomfører førstehjelpstiltak. Ulike virkemidler bør brukes for å forsterke budskapet de ønsker å formidle. Veksling i kamerautsnitt, stemmebruk og dramatisering er effektivt. Litt ketsjup kan også være gøy! Elevene er ofte flinke til å overdramatisere og på den måten trekker inn humor i filmene sine.
Førstehjelp kan gjøres relevant i fagene kroppsøving, naturfag og norsk - alt etter hvilken tilnærming og vinkling du ønsker å ha på det.
Lurer du på noe, eller får spørsmål du ikke vet svaret på? Send en e-post til oss!
Ann Helen jobber nå i TV 2 skole, men har også vært prosjektkoordinator i Førstehjelp i grunnskolen: annhelen.estenstad@tv2.no
Læreplanmål som kan være aktuelle å bruke:
Etter 10 trinn
Norsk:
- skrive kreative, informative, reflekterende og argumenterende tekster på hovedmål og sidemål med begrunnede synspunkter og tilpasset mottaker, formål og medium
- presentere norskfaglige og tverrfaglige emner med relevant terminologi og formålstjenlig bruk av digitale verktøy og medier
Kroppsøving:
- forklare og utføre livbergande førstehjelp
NY læreplan:
Kroppsøving
- forstå og gjennomføre livreddande førstehjelp
- vurdere risiko og tryggleik ved ulike uteaktivitetar, forstå og gjennomføre sporlaus og trygg ferdsel
Norsk
- informere, fortelle, argumentere og reflektere i ulike muntlige og skriftlige sjangre og for ulike formål tilpasset mottaker og medium
- lage sammensatte tekster og begrunne valg av uttrykksformer
Etter 7. trinn
NY læreplan:
Kroppsøving
- vurdere sikkerheit i uteaktivitet og naturferdsel og gjennomføre sjølvberging i vatn
Naturfag
- gjøre rede for noen av kroppens organsystemer og beskrive hvordan systemene virker sammen
Norsk
- leke med språket og prøve ut ulike virkemidler og framstillingsmåter i muntlige og skriftlige tekster
- utforske og beskrive samspillet mellom skrift, bilder og andre uttrykksformer og lage egne sammensatte tekster
Etter 4. trinn
NY læreplan:
Kroppsøving e. 2. trinn
- øve på trygg ferdsel ved vatn og på å kunne tilkalle hjelp
Norsk e. 2. trinn
- beskrive og fortelle muntlig og skriftlig
norsk e. 4. trinn
- kombinere ulike uttrykksformer i sammensatte tekster