Å gi livreddende førstehjelp innebærer å gjennomføre en rekke handlinger. Dette har vi illustrert i det vi kaller handlingsplan og som er grunnlaget for hvordan vi har utviklet undervisningsopplegget. Det er viktig å gjøre seg kjent med og kunne rekkefølgen av handlingene som skal utføres.
Last ned og skriv ut handlingsplanen her
Det er tre hovedfaser i handlingsplanen:
Fase 1. Gjenkjenne, risikovurdere egensikkerhet og varsle 113:
Hvis noen roper om hjelp eller man er vitne til at et menneske er skadet eller oppdager at noen er alvorlig syke vil de fleste forstå at det er behov for å gjøre noe. I andre situasjoner er ikke behovet for hjelp like åpenbart. Som medmenneske har vi plikt til å ”bry oss” og hjelpe andre i en nødsituasjon, hvis vi kan. Når man ser noen som har behov for førstehjelp er det viktig at man tenker seg om, ser seg rundt og vurderer om det er riktig å gå inn i situasjonen. Vær sikker på at det ikke er farlig for deg selv eller andre. Når du har vurdert egensikkerhet og bestemt deg for å gjøre noe må du også varsle. Rop høyt om hjelp og ring 113. Deretter skal du raskt vurdere de livsviktige funksjonene til den syke eller skadede. Metoden kalles plan BLÅ.
Fase 2. Plan BLÅ :
Dette er en enkel og rask vurdering av livsviktige funksjoner i kroppen: Vi sjekker bevissthet, om luftveiene er åpne og om personen puster/åndedrett. Å gjøre en Plan BLÅ-vurdering og deretter varsle 113 kan være livreddende tiltak.
Fase 3. Gi livreddende førstehjelp:
Det vi gjør videre, avhenger av om Plan BLÅ er ok eller ikke. Hvis Plan BLÅ er ok så puster personen selv. Da varsler du 113, og utfører videre tiltak. Hvis Plan BLÅ ikke er ok betyr det at personen ikke puster selv. Da skal man varsle 113 og starte hjerte- og lungeredning.
- Bevisstløshet
- Hjertestans (HLR)
Vi anbefaler at elevene allerede fra trinn 1 - 4 får opplæring i hjerte- og lungeredning, ut fra hva de mestrer å utføre i praksis. Dette fordi de kan veilede en voksen som ikke kan HLR.
Sammen redder vi liv