VÆSKERS TETTHET


Du har sikkert kjent det på kroppen mange ganger. Det er en varm sommerdag, du ligger på stranden og du får lyst på et bad. Du kaster deg ut i det deilige vannet, tar noen svømmetak før du bestemmer deg for et lite dykk. Og det er da du kjenner det; vannet blir kaldere. Hvorfor er det slik?


Varmt og kaldt vann

Svaret er at varmt vann er lettere enn kaldt vann. Det varme vannet flyter på det kalde. Vann blir tyngre og tyngre jo kaldere det blir – helt til det når 4 ˚C. For ved 4 ˚C er vann nemlig tyngst. Men fra fire grader og ned mot frysepunktet, blir vannet gradvis lettere igjen. Som du vet; is flyter på vann.


Bilde: Is er lettere enn vann.

Olje og vann

På samme måte som at en trekloss er lettere enn en jernkloss i samme størrelse, har også ulike væsker ulik vekt. Hvis du heller litt olje i et glass med vann, vil du se at oljen legger seg i toppen av glasset. Olje er lettere enn vann og vil derfor flyte på toppen av vannet. Vi sier at olje har lavere tetthet enn vann.


Bilde: Olje er lettere enn vann og sirup.

I hvilken væske flyter noe best?

Vann har også ulik tetthet. Kaldtvann og varmtvann, saltvann og ferskvann har ulik vekt og derfor ulik tetthet. Tettheten på vann har også stor betydning for hvor godt noe flyter, som for eksempel en båt – eller et egg. Jo høyere tetthet en væske har, jo bedre vil noe flyte.


Prøv følgende hjemme (eller på skolen): Fyll to glass tre firedeler fullt med vann. I det ene glasset rører du inn tre spiseskjeer med salt. Legg et rått egg i hvert av glassene. I hvilket glass flyter egget? Og: Er det saltvannet eller ferskvannet som har høyest tetthet?


Bilde: Hvor flyter egget best?

En kaptein på en båt må tenke på at vann har ulik tetthet. Seiler båten i kalde hav, kan den ha tyngre last enn om den seiler i varme hav. Hvordan blir det hvis båten seiler i kalde, salte hav – eller i varmt ferskvann?

På mange skip vil du kunne se et lastemerke på skroget. Merket viser hvor mye last du kan ha i ulike farvann. Merket kalles et plimsollmerke. Klarer du å finne opprinnelsen til navnet?


Bilde: Plimsollmerke, eller et lastelinjemerke, viser hvor dypt skipet kan flyte i vannet.