Hjerteinfarkt

Hjertet er en muskel som er på samme størrelse som knytteneven din. Den sitter midt i brystet og har i oppgave å pumpe blodet vårt rundt i kroppen.

Rundt hjertet er det mange blodårer, både store og små som blodet flyter gjennom. Noen ganger kan disse blodårene i hjertet tettes. Når dette skjer, så vil ikke blodet klare å flyte gjennom blodårene slik det skal, og en del av hjertet vil slutte å virke. Dermed kan man få et hjerteinfarkt.

Hjertet er omtrent like stort som knyttneven din.

Ser man det? Kjenner man det? Skjønner man det?

Man vil ikke kunne se et hjerteinfarkt, men de vanligste symptomene vil være akutte smerter midt i brystet, en kan føle en stråling ut til den venstre armen, en kan bli kvalm og kaste opp, og man kan begynne å kaldsvette. Noen puster også litt tungt. Ofte er det mange som holder seg til brystet.

Hva må man gjøre dersom man tror noen har et hjerteinfarkt?

Det viktigste man kan gjøre er å varsle 113 eller en voksen når du tror at noen trenger hjelp. Når du varsler 113, vil du alltid få hjelp, og de vil fortelle deg hva du skal gjøre.

Hvem kan få hjerteinfarkt?

Det er ikke vanlig at barn får hjerteinfarkt. Det er flest voksne som får det. Mange av de som får hjerteinfarkt lever usunt. Voksne som røyker, er mye stresset eller er overvektige er mer utsatt for å få hjerteinfarkt enn andre.