LÆRINGSMÅL
Målet for opplæringen er at elevene skal kunne
- gjenkjenne om en person er bevisstløs
- legge en person i sideleie
- sikre åpne luftveier
- holde den skadde varm gi omsorg til hjelpen kommer
FAKTA OM BEVISSTLØSHET
Det kan være mange årsaker til at et menneske mister bevisstheten. I noen tilfeller vil man våkne opp av seg selv ganske raskt. Andre ganger kan tap av bevissthet være et tegn på tidskritisk skade eller sykdom. Er man bevisstløs kan man ikke lenger ta vare på seg selv. Man står i fare for å kveles av blod og slim som stenger for muligheten for å puste. Er personen bevisstløs legges vedkommende i sideleie. Dette er en god stilling fordi den hindrer kvelning og den skal brukes på alle som er bevisstløse, og som puster normalt.
Hva er bevisstløshet?
Bevisstløshet er en tilstand der den syke eller skadde ikke er våken. Man klarer ikke å vekke vedkommende, for eksempel om man rister i skuldrene. Vedkommende er da ikke i stand til å sikre at luftveiene er åpne. Hjertet slår, men det er ikke alltid at de puster. Det er da viktig at vi hjelper til med å åpne luftveiene, slik at hjernen og andre livsviktige organer får nok oksygen.
Bilde: En person har falt ned fra en klatrevegg og mistet bevissheten
Årsakene til at noen blir bevisstløse kan være mange. Noen ganger kan det være at de har fått en akutt sykdom som for eksempel hjerneslag, at de har sukkersyke (diabetes) eller slått hodet. Det er viktig at man varsler 113 eller noen andre voksne dersom den som er bevisstløs ikke våkner av seg selv i løpet av kort tid.
Hvis den skadde eller syke ikke puster, må man starte hjerte- og lungeredning (HLR) med en gang. 30 kompresjoner og 2 innblåsinger. Se mer om HLR på temaet hjertestans. Puster personen legger man i sideleie og kontrollerer at luftveiene er åpne.
Hvorfor legge i sideleie?
Sideleie brukes hos personer som puster selv men er bevisstløse. Dette er en trygg stilling fordi personen da ligger på siden og luftveiene holdes åpne. Dette gjør at oppkast eller blod renner ut av munnen.
Bilde: personen er lagt i sideleie. Husk å sjekke at personen fortsatt puster
I filmene over kan du se hvordan du legger en person i sideleie. Dersom man er to kan også en støtte hodet når man snur personen over på siden. Det er viktig at vi øver praktisk på å legge andre i sideleie. Det vil sikre at du blir trygg på hva du skal gjøre og hvordan du gjør det, i en situasjon som kanskje er stressende eller skummel. Se på bildene som ligger under oppgaver for å få trinnvis forklaring på hvordan du legger en person i sideleie.
Veiledning Sideleie
forstå og gjennomføre livberging i, på og ved vatn ute i naturen
Uteaktivitetar og naturferdsel
Kroppsøving 8.-10. årstrinn
vurdere risiko og tryggleik ved ulike uteaktivitetar, forstå og gjennomføre sporlaus og trygg ferdsel
Uteaktivitetar og naturferdsel
Kroppsøving 8.-10. årstrinn
vurdere sikkerheit i uteaktivitet og naturferdsel og gjennomføre sjølvberging i vatn
Uteaktivitetar og naturferdsel
Kroppsøving 5.-7. årstrinn
gjøre rede for noen av kroppens organsystemer og beskrive hvordan systemene virker sammen
Kropp og helse
Naturfag 5.-7. årstrinn