– Det handler om å være nysgjerrig
Emil Weatherhead Breistein jobber som pressefotograf i Bergensavisen. – Pressebilder skal ikke bare være pene å se på, de skal også fortelle en historie om det som har skjedd, sier Breistein.
Tekst: Bård-Inge Heggholmen

En pressefotograf er en som jobber med visuelt innhold til en avis. Emil Weatherhead Breistein er svært opptatt av at bildene hans skal fange en stemning eller en handling, og ikke bare personer som står rett opp og ned. I dag jobber man ofte med både stillbilder og video, slik som Breistein gjør.
– Det handler om å være nysgjerrig og å prøve å forstå og fange det som skjer. Man kan ikke bare være opptatt av det estetiske, slik andre fotografer gjerne er. Det journalistiske er tross alt det viktigste, sier Breistein og legger til:
– Vi skal dekke det som skjer – ikke skape det som skjer.
Det er viktig at man går inn bak fasaden og viser folk det de vanligvis ikke får se. Som pressefotograf får man oppleve mange spennende situasjoner og man møter nye mennesker hver eneste dag.
– Det kjekkeste med jobben min er at jeg møter så mye rare, fine, spesielle folk i alle mulige slags livssituasjoner – på alle mulige slags steder.
Sin egen stil
En pressefotograf må være flink til å bruke blikket og få oversikt over hva som skjer, sier Breistein.
– Man må alltid ta de trygge bildene – de du må ha først. Når du har sikret deg dem, kan du begynne å leke mer med både komposisjon og innhold. Det er ofte da de riktig gode bildene dukker opp.
Selvsagt er Breistein opptatt av å komponere gode og interessante bilder, men komposisjonsteori er ikke noe han tenker mye på når han er ute på oppdrag.
– Jeg har gjennom utdannelsen min lært de forskjellige komposisjonsprinsippene og det har vært veldig nyttig, men nå har jeg fotografert så mye at valgene jeg tar når jeg fotograferer foregår på et mer ubevisst nivå.
Etterhvert som man har jobbet en stund som pressefotograf finner man sin egen stil. Breistein er blant annet veldig glad i å bruke refleksjoner i for eksempel vann og glass.
– Det er bare noe som skjer når man har jobbet en stund, og det er jo bra for avisen og leserne at de forskjellige fotografene har litt forskjellige uttrykk.

Bilderedigering
Pressefotografer må forholde seg til Vær Varsom-plakaten. I punkt 4.11 står det:
Vern om det journalistiske fotografiets troverdighet. Bilder som brukes som dokumentasjon må ikke endres slik at de skaper et falskt inntrykk. Manipulerte bilder kan bare aksepteres som illustrasjon når det tydelig fremgår at det dreier seg om en montasje.
Derfor skal man ikke redigere bildene for mye. Det er ikke lov å manipulere bildene. De skal dokumentere det som faktisk skjedde når man tok dem.
– Man skal ikke gjøre mer med bildene enn det man kunne gjort i et mørkerom, sier Breistein.
For det meste handler det om å lysne, justere kontraster, få riktig hvitbalanse og gjøre bildet skarpere. Det aller meste av redigeringsarbeidet gjør pressefotografen i Adobe Photoshop Camera Raw.
– En Raw-fil er faktisk en uredigert fil, og derfor trenger man å hente frem den informasjonen som er i bildet og gjøre det litt mer spenstig, men man skal aldri manipulere og endre på virkeligheten, sier Breistein.
Pressefotografens beste tips
På lik linje med skrivende journalister må pressefotografer bruke tid på å sette seg godt inn i de sakene de skal dekke. Samtidig må du være våken for det som spontant oppstår når du er ute på oppdrag.
– Det er viktig å bruke blikket og å få oversikten over hva som skjer der du er.
Som pressefotograf kan du aldri komme tomhendt tilbake. Du må ha noen bilder som du vet at kan brukes. Derfor er det lurt å sikre seg disse før du begynner å eksperimentere.
– Ta de trygge bildene du må ha, og så kan du begynne å ta de riktig gode bildene.
Som pressefotograf bør man planlegge slik at man kan få handling inn i bildene. Det er et mål å få færrest mulig bilder av personer som bare står rett opp og ned i avisen.
– Finn ut hva som er essensen i saken. Du kan ikke bare ha bildet av ansiktet til en person som snakker om at han elsker å spille tuba. Du må faktisk ha et bilde av at han spiller tuba, avslutter Breistein.

Huskeregler for ferske pressefotografer
- Få oversikt og finn ut hva som egentlig skjer.
- Ta totalbilder som viser hele situasjonen.
- Ta nærbilder av personer og detaljer.
- Ta bilder fra forskjellige vinkler og med forskjellige utsnitt.
- Pass på at du har bilder i stående og liggende format.
- Ta mange bilder, men ikke like bilder.
Pressefotograf
produsere medieuttrykk i ulike sjangre og formater
Kreativitet, produksjon og prosess
Medieuttrykk Videregående trinn 1
reflektere over opphavsrett, etikk og regler i arbeid med medieproduksjoner
Etikk, opphavsrett og vurdering
Medieuttrykk Videregående trinn 1
diskutere etiske normer og gjeldende lover og regler og anvende dem i egne produksjoner
Innholdsproduksjon
Mediesamfunnet Videregående trinn 2
gjøre rede for etiske normer og gjeldende lover og regler og anvende disse i egne produksjoner
Innholdsproduksjon
Mediesamfunnet Videregående trinn 1