Innsynsrett
Offentlighetsloven sikrer det som kalles innsynsrett i dokumenter og informasjon fra det offentlige.
Det offentlige er ofte kommunene og staten - de som får skattepenger og tilbyr tjenester til “alle”, som opplæring eller helsetjenester. Det betyr at vi alle kan kan gå til det som tilhører det offentlige, og be om å få informasjon om sakene de holder på med.
Innsynsretten benyttes særlig av journalister og media. Det gjør at de finner interessante saker. Det å følge med på det offentlige er også en viktig del av medias rolle som «vaktbikkje».
Det er ikke alle opplysninger fra det offentlige som det er innsynsrett i. Det viktigste unntaket er det som er taushetsbelagt, for eksempel sensitive personopplysninger.
I disse to videoene møter du Elisabeth Berg Hass, som er journalist i Kvinnheringen og medlem i Pressens offentlighetsutvalg og Sindre Granly Meldalen, som jurist/rådgiver i Norsk Presseforbund.
I den første videoen gir Elisabeth Berg Hass og Sindre Granly Meldalen en innføring i offentlighetsbegrepet, innsynsrett, statens eInnsyn og kommunenes postlister eller postjournaler.
I den andre videoen viser de hvordan man som journalist kan søke om innsyn i saker som ikke finnes i kommunens postliste eller postjournal, når man skal lage en sak.
Aktuelle lenker:
NB! Kommunenes postlister eller postjournaler finner du på den aktuelle kommunens hjemmeside.