Journalist: Kritisk tenkning
Her er tre oppgaver til episoden med Kadafi Zaman. Første oppgave gjøres individuelt, og handler om kritisk tenkning. Den andre oppgaven er spørsmål til diskusjon, for kan man bruke sosiale medier som kilde? Den siste er en praktisk oppgave. Her skal dere finne ut hva som har skjedd under en slåsskamp i skolegården.
Individuelt arbeid: Kritisk tenkning
Kadafi Zaman sier at alle bør være kritiske til det vi ser og hører, og spesielt bør unge gjøre det. Du skal nå se på en rekke nyheter og plassere dem på en linje som skal gå fra det du tror er riktig informasjon til usann informasjon. Du skal også tenke over hvorfor det er viktig å være kritisk til for eksempel nyhetsformidling.
Del 1:
Start med å tegne en linje, og skriv på venstre side Nyheter jeg alltid tror på, og på høyre side står det Nyheter jeg er skeptisk til. Gå så inn på TV2.no og finn 10 ulike nyheter. Se nøye på dem, og tenk etter: Tror jeg at nyheten formidler en riktig versjon av virkeligheten, som jeg kan stole fullt og helt på? Plasser dem på linjen!
Del 2:
Se på nyhetene på linjen og svar på disse spørsmålene:
- Hva kjennetegner de nyhetene du var skeptisk til på linjen din?
- Hva kjennetegner de nyhetene du trodde var sanne på linjen din?
- Hvilke andre ganger har du vært kritisk til det du ser og hører? Fortell om to eksempler!
- Hvorfor bør man være kritisk til det man leser i for eksempel nyhetene?
- Hva er fordelen med å være kritisk til det du ser og hører?
- Hvorfor kan det bli et problem for samfunnet at folk ikke er kritiske?
Spørsmål til diskusjon: Sosiale medier som kilde
Kan man stole på det man ser på sosiale medier? Kan det for eksempel brukes som kilde til en nyhetssak? I denne oppgaven skal dere gå sammen i grupper eller diskutere spørsmålene felles i klassen.
Spørsmål til samtale:
- Når kan sosiale medier være en god kilde for en nyhetssak? Gi eksempler!
- Kjennes det riktig å bruke sosiale medier som en kilde til en nyhetssak? Begrunn svaret!
- Hva bør man tenke på dersom man velger å bruke et oppslag fra Instagram, Snapchat, eller andre sosiale medier som utgangpunkt for en nyhetssak?
- Når kan sosiale medier være en dårlig kilde for en nyhetssak? Gi eksempler!
- Tror du på det du ser på sosiale medier? Nevn eksempler på oppslag du er skeptisk til er sant, og oppslag du stoler på er sanne!
- Er det forskjell på hvor troverdige sosiale medier er? Tror du for eksempel mer på Facebook enn Tik Tok?
Praktisk oppgave: Hvem snakker sant om slåsskamp i skolegården?
I denne oppgaven skal klassen delta i et rollespill. Det har vært en slåsskamp i skolegården og dere skal intervjue de som var der og finne ut hva som har skjedd.
Forberedelse
Velg tre elever som skal være i en rolle. De tre rollene er:
- Jamal – er flink på skolen og god på å gi ros til alle han møter, spesielt lærerne.
- Isak – er en gøyal gutt som elsker at det skjer ting. Han har også en tendens til å havne i trøbbel.
- Nina – liker å følge regler, hun var den første som så hva som skjedde og løp til læreren og fortalte alt hun hadde sett.
Når de tre er valgt ut, møtes de og snakker alene med læreren. De skal bli enige om hva som har skjedd i slåsskampen. Lag historien til alle tre, og bestem så mange detaljer som mulig. De tre og læreren må også bli enige om hvordan dette skal fortelles til klassen. Kommer noen av karakterene til å lyve? Hva er grunnen til at de gjør det?
Intervjuet
Alle elevene i klassen skal nå intervjue Nina, Jamal og Isak. Forbered deg godt og skriv ned noen spørsmål! Det er din jobb å finne ut hva som har skjedd? Hvordan var hendelsesforløpet? Hvorfor skjedde dette? Hvem snakker sant? Hvem kan du stole på? Husk å være kritisk!
Skriv nyhetssaken
Etter intervjuet skal du skrive intervjuet som en nyhetssak. Da skal du lage en tittel som kan bli en overskrift. Så skriver du en kort oppsummering av saken, uten å nevne for mye. Dette kalles en ingress. Deretter skriver du noe som kalles en brødtekst, der det viktigste kommer først, og mindre viktig informasjon kommer mot slutten av teksten.
Sammenlign nyhetssakene
Les gjennom nyhetssakene og se om de ble like. Snakk sammen om disse spørsmålene:
- Hvor forskjellige ble nyhetssakene? Hva var likt? Hva var ulikt?
- Løy Jamal, Isak eller Nina? Kunne du stole på det de sa?
- Hvordan vet du om noen lyver?
- Hvor kritisk var du da du intervjuet kildene?
- Hva kan du gjøre for å avsløre en løgn?
- Ligner det dere nå gjorde i klasserommet på slik journalister jobber med nyheter? Hva tenker dere er likt, og hva er ulikt?