Stortingsvalg
Annethvert år er det valg i Norge. I 2019 var det kommunestyre- og fylkestingsvalg. I 2021 er det stortingsvalg. Da skal det bli valgt representanter til Stortinget for perioden 2021–2025. 169 representanter skal få plass.
- På samme dag som det er stortingsvalg, er det også valg til Sametinget. Det kan du lese om her.
- Det er 11 fylker i Norge, allikevel er det 19 valgdistrikter ved stortingsvalget i 2021. Les mer om det her.
Stemmer på partiet man er mest enig med
Alle over 18 år, eller som fyller 18 år det året det er valg, har stemmerett. Velgerne stemmer på det politiske partiet de er mest enig med. Politikk handler om hvordan man fordeler byrder og goder i samfunnet. De forskjellige politiske partiene har ulike meninger om hva som er de beste løsningene.
Jo flere stemmer et parti får, jo mer kan det være med på å bestemme. Partier med nok stemmer får sitte på Stortinget. Det partiet med flest stemmer kan danne regjering. (Artikkelen fortsetter under bildet.)

Erna Solbergs regjeringer har ledet landet i åtte år
Erna Solberg er statsminister og leder regjeringen. Medlemmene i regjeringen kalles statsråder, og kommer i 2021 fra partiene Høyre, Venstre og KrF. Partiet Frp har også vært med i regjeringen de siste årene, men trakk seg i 2020 etter uenighet med de andre partiene rundt politiske saker. Dagens regjering er en koalisjonsregjering, en regjering som er sammensatt av representanter (politikere) fra to eller flere partier.
- Stortinget har laget animasjonsfilm om stortingsvalget med en tilhørende Kahoot.
Partienes kjernesaker
Du har sikkert sett politikere på tv som nærmest krangler om ulike saker. Kanskje en politiker mener vi burde satse på eldreomsorg, mens en annen synes miljøvern er det viktigste. De viktigste sakene for partiene kalles kjernesaker. I partiprogrammene kan du lese om partienes kjernesaker, og hva de har lyst til å gjøre om de kommer til makten.
Stortingsvalg
presentere ei aktuell nyheitssak og reflektere over forskjellar mellom fakta, meiningar og kommersiell bodskap i mediebiletet
Undring og utforsking, Samfunnskritisk tenking og samanhengar
Samfunnsfag 5.-7. årstrinn
beskrive sentrale hendingar som har ført fram til det demokratiet vi har i Noreg i dag og samanlikne korleis enkeltmenneske har høve til å påverke i ulike styresett
Samfunnskritisk tenking og samanhengar, Demokratiforståing og deltaking
Samfunnsfag 5.-7. årstrinn