Gå til hovedinnhold
Tilbake til forsiden
Tilbake til forsiden
Logg inn
Gå til hovedside
Gå til hovedside Logg inn
    • Mellomtrinn
      expand_more keyboard_arrow_right
    • Ungdomsskole
      expand_more keyboard_arrow_right
      • Hovedside Ungdomsskole
      • Journalistikk
      • Journalistiske spilleregler
      • Medier i endring
      • Ytrings- og pressefrihet
      • Demokrati og medborgerskap
      • Om Medielabben ungdomsskole
    • Videregående
      expand_more keyboard_arrow_right
  1. Medielabben
  2. Ungdomsskole
  3. Journalistikk
  4. Mediemangfold og mediebruk
  • Video Video
Video
Del video
link

code

  • Info Informasjon
  • Video

Mediemangfold og medievaner

Mediemangfoldet er en av bærebjelkene i ytringsfriheten og demokratiet vårt. Det er derfor viktig å kartlegge spørsmål knyttet til mediemangfold og nordmenns medievaner. I denne sesjonen fra Medietilsynet, ser man nærmere på mediebruk - spesielt bruken av nyhetskilder, fellesarenaer for den åpne og opplyste offentligheten og skiller mellom ulike gruppers mediebruk og nordmenns betalingsvilje for nyheter.

 
Øverst i artikkelen kan du se hele sesjonen fra Medietilsynet. Under har vi delt sesjonen opp i de fire ulike emnene som Medietilsynet dekker, med tilhørende oppgaver. 

 

Tilgang til medieplattformer og daglig medie- og nyhetsbruk

 

 

I Norge er infrastrukturen godt utbygd. De aller fleste av oss har både tilgang til bredbånd og kringkasting i form av radio og TV. I tillegg har nesten alle tilgang til en smarttelefon, der man både kan konsumere tekst, lyd og video.

Digital fremmarsj

Medieutviklingen går i retningen av en digitalisering. I dag bruker 9 av 10 nordmenn internett en gjennomsnittsdag. Tidsbruken på nett har aldri vært høyere enn i dag. Vi bruker mindre tid på tradisjonelle medier som lineær-TV og radio. Tidsbruken på lineær-TV har nesten blitt halvert de siste 10 årene, og tidsbruken på radio var i 2019 den laveste noensinne.

7 av 10 nordmenn leser nyheter på papir eller nett. Dette tallet har vært stabilt siden 2016, men man ser en forskyvning fra papir til nett. Digitalt avisabonnement er i dag i ferd med å utjevne nedgangen på papir.


Nyhetsbruk

TV og gratis nettavis er de to viktigste nyhetskildene i dag. Sosiale medier er ingen sentral nyhetskilde for nordmenn – uansett aldersgruppe. Kun 24% av de under 30 år oppgir sosiale medier som en av deres viktigste nyhetskilder.  


Skjermdump: Medietilsynet


Oppgaver

  1. Strømming av medieinnhold vokser kraftig. Hvorfor tror du flere og flere velger å konsumere strømmet innhold?
  2. Hvilke medieplattformer bruker du for å holde deg oppdatert på nyheter?
  3. Hvorfor følger du med på nyheter?
  4. Hvilke nyheter interesserer du deg for? Forsøk å sette opp en liste over nyheter du har fått med deg den siste uken.
  5. Hvilken type nyheter konsumerer du? Underholdningsnyheter? «Harde nyheter» om politikk, samfunn og økonomi? Eller sportsnyheter?
  6. Mye innhold fra redaksjonelle medier blir delt i sosiale medier. Hvordan konsumerer du nyheter i sosiale medier?
  7. Hvilke nyhetskilder stoler du mest på?
  8. Hva er hovedforskjellene mellom redaktørstyrte- og sosiale medier?
  9. Hvordan har koronapandemien endret vår mediebruk?
  10. VG og en rekke andre nettaviser har hatt veldig stor trafikk siden nedstengningen av Norge i mars. Hvorfor tror du interessen for nyheter har vært så høy i denne perioden?

Fellesarenaer for den åpne og opplyste offentligheten og skiller mellom ulike gruppers mediebruk

 

 

Vi ser et tydelig generasjonsskille i mediebruken. De under 45 år bruker i større grad digitale medier og strømmetjenester, mens de over 45 år bruker i større grad nyhetskilder som TV, radio og papiravis.


Skjermdump: Medietilsynet


Oppgaver

  1. Hvordan kan forskjeller i mediebruk og medievaner skape informasjonskløfter og ekkokammer i samfunnet?
  2. Tora Bakke Håndlykken, som er nyhetsredaktør VG, sier at stadig flere unge kommer til VG. VG jobber aktivt med brukeropplevelse, altså hvordan de formidler nyhetene til brukerne.
  3. Finn en nyhetssak på VG.no, Nettavisen.no eller NRK.no, som du synes virker spennende. Undersøk hvordan nyheten er presentert. Både når det gjelder form (bildebruk, grafikk, video osv.) og innhold (kildebruk, vinkling osv.).
  4. Hva skal til for at nyheter skal oppfattes som relevante for deg?
  5. Hvordan kan de redaktørstyrte mediene bruke de sosiale mediene som kilder i sin nyhetsformidling?

 

Betalingsvilje for nyheter

 

 

Medieutviklingen gjør brukerbetaling viktigere og viktigere, siden annonseinntektene fortsetter å falle. De siste årene har betalingsviljen for nyheter blant nordmenn økt betydelig de siste årene. Betalingsviljen for nyheter er svært høy i Norge, sammenlignet med en rekke andre land.

Skjermdump: Medietilsynet


Oppgaver

  1. Andelen med tilgang til betalte nyhetstjenester har økt de siste årene. Hvorfor tror du betalingsviljen øker i befolkningen?
  2. Abonnerer du på noen betalte nyhetstjenester? Hvorfor/hvorfor ikke?
  3. Hvordan kan betalingsmurer skape eller forsterke informasjonskløftene i samfunnet?
  4. Undersøk hvilke type nyheter som er åpne på VG.no, og hvilke som er låst bak en betalingsmur (pluss-saker). Diskuter resultatet i klassen.
  5. Tora Bakke Håndlykken som er nyhetsredaktør VG sier at det er ingen forskjell i kvaliteten på de åpne og de lukkete sakene på VG. Det er mer fokus på hvilke tema folk er villige til å betale for. Hva mener du om dette? Diskuter gjerne opp mot resultatene fra den forrige oppgaven.
  6. Alt innholdet til NRK ligger gratis tilgjengelig på nett. Hvorfor?
  7. Hvordan finansieres NRK?

Professor Hallvard Moe om bruksmangfold

 

 

Oppgaver 

  1. Hvilke globale medieplattformer utfordrer de norske aktørene?
  2. Bruker du mest tid på de globale eller nasjonale medieplattformene? Forsøk å sette opp en oversikt over hvilke medieplattformer du bruker, samt hvor mye tid du bruker på de ulike plattformene.

 

Mediemangfold og mediebruk

Er det noen tydelige forskjeller mellom ulike gruppers mediebruk, og langs hvilke akser går i så fall disse skillelinjene? Har vi fellesarenaer for den åpne og opplyste offentlige samtalen som bringer oss som befolkning sammen? Dette er spørsmål Medietilsynet belyser i den aller første rapporten om bruksmangfold, som inngår i Mediemangfoldsregnskapet. 29. januar publiserte Medietilsynet rapporten, og i denne sendingen presenteres og diskuteres hovedfunnene. Deltakere på nettseminaret: Mari Velsand, direktør i Medietilsynet Thor-Gjermund Eriksen, kringkastingssjef NRK Gunnar Stavrum, ansvarlig redaktør Nettavisen Tora Bakke Håndlykken, nyhetsredaktør VG Hallvard Moe, professor i medievitenskap ved UiB og leder for forskningsgruppen for mediebruk og publikumsstudier Her kan du finne hele rapporten "Mediemangfold i et bruksperspektiv": https://www.medietilsynet.no/globalassets/publikasjoner/2020/mediemangfoldsregnskapet-2020/210129-mediemangfold_bruksperspektiv_2021.pdf Første gang publisert: 01.02.2021 Varighet: 01:08:57 Utgiver: Medietilsynet
Mediekompasset
Levert av TV 2 Skole 2021

Hva vil du logge inn med?

Feide
Elevkanalen
Bestill Bestill
Prøv Prøv