Gå til hovedinnhold
Tilbake til forsiden
Tilbake til forsiden
Logg inn
Gå til hovedside
Gå til hovedside Logg inn
    • Musikk, dans og drama
      expand_more keyboard_arrow_right
      • Hovedside Musikk, dans og drama
      • Innledning
      • Improvisasjon
      • Stemmebruk
      • Fysisk uttrykk
      • Sceniske prosesser og produksjoner
      • Tverrfaglige oppgaver
    • Danseteknikker
      expand_more keyboard_arrow_right
    • Bevegelse
      expand_more keyboard_arrow_right
    • Teaterensemble
      expand_more keyboard_arrow_right
  1. Scenetreff2020
  2. Musikk, dans og drama
  3. Improvisasjon
  4. Vocal Painting - Music of the Moment
  • E-bok Innhold
E-bok

Vocal Painting – Music of the Moment

Vocal Painting (VOPA) er et tegnspråksystem for sangere i kreativ og skapende samsang. Det er utviklet av Jim Daus Hjerhøe fra RAMA Vocal Center i Danmark og er en videreutvikling av Soundpainting skapt av Walther Thompsom i New York på 70-tallet. VOPA består av 75 håndtegn som brukes i skapende arbeid. Sirkelsanger, rearrangering av sanger, nye komposisjoner som looper, ostinater og Live Performance er ulike settinger der VOPA kan brukes som utgangspunkt. VOPA er et medskapende verktøy der alle i gruppen deltar, enten som rullerende ledere eller som skapende sangere. Ved hjelp av presise tegn og til tider bestemte rekkefølger, kan man oppnå en trygg plattform som åpner for at alle i gruppen kan bidra. Her i MDD vil du bli introdusert for noen tegn som du kan utforske og leke med i samsang med andre. Det er utviklet en app for Vocal Painting der alle tegn er beskrevet med bilde og video.

 

VOPA-tegn forklart

Elever ved Lillestrøm VGS. Instruksjon/video: Anna-Karin Munkejord

 

VOPA sirkelsang

Elever ved Lillestrøm VGS. Instruksjon/video: Anna-Karin Munkejord

 

VOPA-scanning

Elever ved Lillestrøm VGS. Instruksjon/video: Anna-Karin Munkejord

 

VOPA-loop

Elever ved Lillestrøm VGS. Instruksjon/video: Anna-Karin Munkejord

 

PRAKTISK OPPGAVE: VOPA-sirkelsang

I denne oppgaven bruker dere vocal painting-tegn til å utvikle en improvisasjonsform som kalles sirkelsang. Velg ut en leder som står i midten med oppgave om å gi tegn til gruppen om hva vedkommende ønsker at resten av gruppen skal gjøre. Da det finnes mange tegn, er det lurt å bestemme på forhånd hvilke tegn som skal brukes i denne improvisasjonen, slik at alle i gruppen vet hva som menes når et gitt tegn gis.

Bli kjent med tegnene gjennom instruksjonsvideoene her eller gjennom VOPA-appen. I sirkelsang er det vanlig å starte helt fra ingenting, kun en felles puls ved hjelp av pulstrinn. Deretter bygges improvisasjonen opp med at noen får beskjed av leder om å klappe en valgfri rytme, ofte med begrensninger i antall klapp. Hvis det er flere som får samme oppgave etter hverandre, blir oppgaven å fylle ut hull der det ikke er noen klapp ennå. Man kan bytte ut klappene til ordlyder som etter hvert får melodi.

En vanlig rekkefølge på sirkelsang er:

Du - skaper: Klapp/

Dere - hermer (utvalgt gruppe),

Du - legger på lyd/ dere hermer/,

Du - legger på en melodi til ordrytmen,

Du - synger en overstemme, understemme

Du - improviserer en solo.

Sirkelsang med VOPA-tegn. Se Video

 

PRAKTISK OPPGAVE: VOPA - Forme musikalsk og videreutvikle en sang

Vocal painting kan også brukes til å forme og leke med sanger dere allerede kan. Ved hjelp av tegnene kan dere styre blant annet dynamikk, karakter, form og tempo. Det finnes tegn som viser svakt og sterkt, om man skal synge luftig eller skarp, forandre tempo, gjøre et stopp i sangen og begynne igjen eller repetere takter som i en loop. Se instruksjonsvideo.

Ta utgangspunkt i en sang alle kan. Velg ut 5-8 tegn fra instruksjonsvideoen eller VOPA-app som dere ønsker å bruke til sangen.

Velg ut en leder som styrer og utvikler sangen gjennom VOPA-tegnene dere har valgt ut sammen. Lederen gir tone og tempo før sangen begynner. Syng sangen med de tegnene som blir vist.

 

PRAKTISK OPPGAVE: VOPA-klangbunn

I denne oppgaven brukes tegn for å holde lange toner og tegn for å forflytte seg en tone opp eller ned. Tegnet for lange toner kalles for drone og viser at sangerne som fått tegn til å synge drone kun skal synge den tonen som er gitt, frem til man får beskjed om å gjøre noe annet.

Hvis man ønsker å bruke to dronetoner, er det vanlig å legge den andre dronen til den 5. tonen ovenfor starttonen. I musikkspråk kalles det tonespranget for en kvint. Når vi bruker solfège, kaller vi tonene for Do-So: Do er den første tonen, og So er den 5. tonen i durskalaen. Tegnet for en kvint i Vocal Painting er at man viser tommel og lillefinger (1. og 5. finger). Se instruksjonvideo

I tillegg til dronene kan man la en tredje stemmegruppe følge lederen som lager en melodi av solfège-tegn (Do-Re-Mi). Hvis man ønsker å bruke en annen metode, har Vocal Painting tegn for hel- og halvtoner, der lederen kan forflytte en stemme opp eller ned et tonetrinn. To fingre pekende oppover betyr at man skal synge en heltone opp, og to fingre ned betyr at man skal synge en heltone ned. Hvis dere øver opp gehøret til å høre forskjell på hel- og halvtone, kan dere også ved hjelp av samme bevegelse, men med én finger opp eller ned, styre om tonen forflyttes en halvtone opp eller ned. Se instruksjonsvideo.

Bruk denne formen til å lage klangbunn til for eksempel en folketone, soloimprovisasjon eller talt monolog.

Elever ved Lillestrøm VGS. Instruksjon/video: Anna-Karin Munkejord

 

TVERRFAGLIG OPPGAVE: VOPA og Bevegelse

I denne oppgaven skal dere lage små duetter av improvisasjon og tolking mellom stemme og bevegelse. Alle bidrar med stemme i en klangbunn og går ut og inn av den når det er tid for å improvisere.

Velg ut en leder som arbeider frem en klangbunn ved hjelp av droner og hel- og halvtoner. Del gruppen i to, eller velg ut noen i gruppen som vil bidra solistisk med en kort improvisasjon, enten med sang eller tekst. Den andre halvdelen av gruppen skal med bevegelse og dans tolke og improvisere det som har blitt sunget eller sagt.

Formen på improvisasjon kan være slik:

Lederen etablerer en kvint-drone.
Drone: Synge en og samme tone hele tiden.
Kvint-drone: Legg på en lang tone på det femte trinnet i dur-skalaen (Do-So).
Lederen kan lage en liten melodibevegelse med en tredje gruppe ved hjelp av solfège-tegn (Do-Re-Mi), eller tegn for forflytning av hel og halvtoner: 1-2 fingrer opp eller ned. Lederen kan med tegnet «dette er» la et motiv gjenta seg slik at dronene og melodilinjen for den tredje gruppen gjentar seg i loop. Da kan lederen fokusere på å styre hvilke duetter som skal lekes frem.

Lederen velger ut en solist som improviserer og en som tolker. Når de er ferdige, velges to nye ut. Improvisasjonen kan gjerne startes av en bevegelse og bli tolket av en stemme.

 

 

 

Neste artikkel

Body Percussion
Scenetreff2020
Levert av TV 2 Skole 2021

 

Denne funksjonen er bare tilgjengelig for lærere autentisert via Feide.

Hva vil du logge inn med?

Feide
Elevkanalen
Bestill Bestill
Prøv Prøv